SimsalabimForvandlingsdesign_Logo_2019.jpg

bildkälla: unsplash.com

KUNDPROJEKT
 

Här presenteras ett axplock från senaste årens uppdrag, med stor fokus på kontorsmiljöer och offentliga miljöer men även med en del inslag såsom föreläsningar och Workshops.

Just nu skapas en kontorsförvandling på Verapark Circularity - där vi även har vårt kontor. För att se förvandlingar "live" och prata möjligheter är du alltid välkommen att boka ett möte!

MILJÖFÖRVALTNINGEN
 

I januari 2019 slutfördes de sista detaljerna på ett kontor hos Miljöförvaltningen i Helsingborg. Ett uppdrag via "Projekt Återbruket" där Ulrika Lundby var projektledare och kreatör på uppdrag av Helsingborgs stad. Uppdraget bestod i att skapa en funktionell och anpassad arbetsmiljö för fem personer, i ett rum där de tidigare fanns fyra arbetsplatser. Målet var att återanvända så mycket som möjligt; allt från skrivbord och hurtsar till kontorsstolar och krukor. Under tiden som inredningen förvandlades hade Miljöförvaltningen kvar sina gamla möbler, som sedan fraktades bort i samband med att de "nya" levererades och installerades.

före...

Rummet är ganska långsmalt och har en passage längs fönstersidan, som behöver vara "öppen". Förvaring behövs, men under projektets gång kunde en del rensas och sorteras till en mindre mängd. Matta och konst ingick inte i projekt, utan beställdes av Miljöförvaltningen.

Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Före1
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Före6
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Före2
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Före5
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Före3
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Före4

efter...

Miljöförvaltningen fick välja färgskala och mönster till såväl skrivbordsskivor som skåp. Därefter anpassades färg för krukor och "väggkonst".
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Efter1
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Efter4
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Efter1
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Efter5
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Efter3
Simsalabim Förvandlingsdesign_Miljöförvaltningen_Efter6

Endast möbler som lämnats in till Helsingborgs stads Återbruk användes och för att lyckas få till en helhetskänsla, även med detaljer såsom klädhängare och ljussstakar, blev en tillfällig kampanj hos miljöföretaget NSR i Helsingborg lösningen. 


Så här säger Miljöförvaltningen själva om uppdraget och resultatet:
 


"Vi på Miljöförvaltningen är otroligt nöjda med hur ”strategrummet” blivit. Vi gick från fyra till fem arbetsplatser i samma rum och allting är återbrukat material som med känsla och stil blivit till en både trivsam och vacker arbetsplats. Från skrivbord,  skärmväggar och hurtsar till väggdekorationer, spegel och klädhängare. Till och med krukor blev ommålade för att passa in. De stora plussen förutom miljönyttan i detta var dels lyhördheten och kreativiteten från Ulrika och gänget från återbruket, men också att tidsramarna hölls och att det blev ekonomiskt försvarbart att göra så här."
(Sofia Mattsson och Andrea Wikhäll, Miljöförvaltningen Helsingborg)

"ÅTERBRUKET"

Som deltidsanställd projektledare och förvandlingsdesigner, skapade Ulrika från Simsalabim Förvandlingsdesign en kontorsmiljö som ett slags Showroom, på uppdrag av Skol- och Fritidsförvaltningen/Helsingborgs stad.  I deras egen lokal "Återbruket"; där stadens förvaltningar är välkomna att både lämna och hämta möbler, hittar du det nya kontoret. Kika in på filmen nedan!

En film om Återbruket; skapad av kommunikationsavdelningen på Skol- & Fritidsförvaltningen (som ansvarar för Helsingborgs stads återbruk).

före...

Bilderna nedan visar hur kontoret på "Återbruket" såg ut innan förvandlingen; vita väggar, öppen förvaring, blåa och "kalla" färger, inget ljuddämpande material...

Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Före1
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Före2
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Före3

efter...

Väggarna målades i en mild grön kulör, en blå dörr täcktes för med hjälp av lastpallar och tavellister skapades i samma material, skrivbordet förvandlades med svart färg och tapet, en gammal kontorsstol kläddes om, vägghyllor målades och tapetserades och en ny sittmiljö skapades med.

Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Efter1
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Efter4
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Efter2
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Efter5
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Efter3
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Helsingborg_Efter6

Under 2019 re-designade Ulrika Lundby även ett par sopsorteringsskåp på uppdrag av Återbruket/Skol- och Fritidsförvaltningen i Helsingborg. Bilder på detta kan du hitta på Simsalabim Förvandlingsdesigns Instagramkonto och några andra exempel visas här också.

Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Sopsorteringsskåp_Före
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Sopsorteringsskåp_Under förvandling_Prototyp
Simsalabim Förvandlingsdesign_Återbruket_Sopsorteringsskåp_Två varianter

ROSENGÅRDENS BIBLIOTEK
 

I början av 2019 arrangerade Rosengårdens Bibliotek en föreläsning med efterföljande Workshop, i samverkan med Enheten Miljö och Livsstil (Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborg). Simsalabim Förvandlingsdesign delade med sig av blandad inspiration i form av bilder och rent konkreta förvandlingsexempel och bl.a. visades hur det bord som numera står på biblioteket hade förvandlats och alla som ville fick skapa med böcker och tapet. Det blev många härliga kreationer!

Simsalabim Förvandlingsdesign_Föreläsning_2019
Simsalabim Förvandlingsdesign_Tapetserat bord_2019
Simsalabim Förvandlingsdesign_Workshop_2019

HABITEUM - Enheten Miljö & Livsstil

Inför en helrenovering av verksamhetslokalerna för "Miljöverkstaden" eller Enheten Miljö och Livsstil i Helsingborg, anlitades Simsalabim Förvandlingsdesign för ett uppdrag med tre olika delar. Dels att inventera hela byggnaden - som i samband med ombyggnationen fick det nya namnet "Habiteum" - för att tipsa om vilka möbler och annat material som borde sparas. Detta resulterade i en s.k. återbruksinventering; ett samlat dokument med såväl antal per respektive möbel och tips på vad som skulle kunna skapas.

Utifrån denna inventering valdes sedan några detaljer/material ut, som resulterade i ett konkret återbruksexempel - i det här fallet ett stort runt bord i metall och trä, på ben med låsbara hjul. Ett bord som nu används i Habiteums dagliga verksamhet!

Simsalabim Förvandlingsdesign_Habiteum_Bord

Sist, men inte minst, höll Simsalabim Förvandlingsdesign en Workshop för en tredjeklass, tillsammans med en pedagog från Miljöverkstaden. Temat var "Sopor i retur" - en del i deras program för tredjeklassare (läs mer här) och barnen fick möjlighet att skapa i papper/böcker, tapet, konservburkar, glasburkar, metallock och annat pysselmaterial. Dessutom skapades sopkvastar av bl.a. gamla plastflaskor!

Simsalabim Förvandlingsdesign_Workshop_Sopor i retur_2019
Simsalabim Förvandlingsdesign_Workshop_Sopor i retur_2019
Simsalabim Förvandlingsdesign_Workshop_Sopor i retur_2019

Alla kreationerna visades även på den fina utställningen "Gör om, Gör nytt, Gör bättre" på Fredriksdal i februari 2019 (du kan läsa mer i Habiteums blogg!)


Så här blev Enheten miljö och livsstils egen utvärdering av vårt samarbete:
 


"Samarbetet med Ulrika har fungerat utmärkt. Framförallt har hennes idéer och design inspirerat oss till den härliga miljö vi har skapat på Habiteum. Hon har ett stort engagemang för design och återbruk. Dessutom är hon både väldigt kreativ och strukturerad, vilket är en tacksam kombination. Hon har ett stort nätverk inom ämnet och en stor kunskap hon gärna delar med sig av. Vi är så nöjda med vårt samarbete med Ulrika och kan varmt rekommendera henne för liknande uppdrag."
(Enheten miljö och livsstil, Helsingborgs stad)

Du kan läsa mer om Habiteum och Enheten miljö och livsstils verksamhet, som firade 30 år 2019, genom att klicka här! Och även se exempel från en annan Workshop som Simsalabim Förvandlingsdesign anordnade i samarbete med Miljöverkstaden  under våren 2019. Kika in i deras blogg!

AKTUELLA PROJEKT
 

Under en längre tid har ett förvandlingsprojekt hos Verapark Circularity i Helsingborg genomförts; en kontorsmiljö där Simsalabim Förvandlingsdesign även har sitt eget kontor för närvarande. Om du är nyfiken, är du välkommen att höra av dig för att boka tid för en visning!